sylvanian rpg.jpg

Címkék

Youtube RPG Brigade

2013.02.12. 16:46 | Guild | 1 komment

Régebben írtam egy poszot az rpg.hu-ra a szerepjátékos podcastokról. Ezeket ma is hallgatom utazások közben, és itt jobbra frissítettem is a podcast ajánlóm. De most nem ezekről, hanem videókról lesz szó. A youtube, a hangouts és más eszközök rendkívül könnyűvé tették egy videó adás felvételét és leadását, ezért nem meglepő, hogy rendkívül elterjedtek a szerepjátékról szóló műsorok is. 

Természetesen a nagyobb kiadóknak saját csatornái vannak. Ilyen a DND hivatalos csatornája, vagy a Pathfindert kiadó Paizo Publishing csatornája, de a Fantasy Flight Gamesnek is vannak szerepjáték videói.

A Youtube egy ideje pénzt is fizet azoknak, akiknek sokszor nézik meg a feltöltéseit, ezért kis vállalkozások sora indult, hogy (fél)profi műsorokkal vonzzák magukhoz a nézőket, és ezen keresztül a bevételt. A profi geek műsorok gyüjtőhelye a  Felicia Day geek celeb szervezésében indult a Geek & Sundry. Ide került pl. a WoW játékról szóló The Guild is.

Szerepjátékos szemszögből a legfontosabb sorozat a Tabletop. Itt Wil Wheaton (szintén geek celeb) mutat be társas- és szerepjátékokat. Ezekkel a meghívott vendégek (szintén geek celebek) játszanak, és ezen keresztül nagyon jól átélhető, milyen is a játék hangulata. Általában társasjátékokról szól, de játszottak már Fiascot és a legutóbb Dragon Age-et. Az egész nagyon profin van elkészítve, mint egy igazi TV műsor.

A Geek & Sundry másik izgalmas műsora az On The Table. Ez egy hadi-, kártyás-, társas- és szerepjáték hírműsor, meglehetősen pörgős ütemezésben. Természetesen a szerepjátékok erősen háttérbe szorulnak a népszerűbb műfajok mellett, de hát ez a világ rendje.

A hivatalos és profi csatornák mellett rengeteg lelkes amatőr tölt fel videókat szerepjátékos témákban. Ezek sokkal lazább videók, ahol legtöbbször csak annyiról van szó, hogy valaki beül a webkamera elé, és beszél valamiről. A youtubeos szerepjátékosok egy kis szubkultúrát is kialakítottak maguknak, és az RPG Brigade név alatt tömörülnek. Egy viszonylag összetartó közösségről van szó, ahol egymásnak üzengetnek és válaszolgatnak, és  olyan kezdeményezések vannak mint a Five Questions vagy a Five Minute Plot Challenge.  

A brigádból nekem a Gentleman Gamer a kedvencem, és nem csak a brit akcentusa miatt. Kedvence a WoD, de másféle témában is megszólal, a youtube közösség egyik motorja. Elismerést érdemel, hogy készített interjút Mark Rein·Hagen-el, Ed Greenwood-al és Sandy Petersen-el.

A brigádból csak említés szintjén emelnék még ki pár embert, illetve csatornát. A Your Main Man Speaks csatorna elég népszerű a kissé harsány stílusával, s Samwise7RPG általános szerepjátékossal témákkal foglalkozik, a DungeonMasterJohnny főleg D&D-ről szól, a GeekWorldOnlineon főleg D&D Next értékelések vannak. A Geeknights Rym csatornáról a különböző rendezvényeken tartott előadásokat érdemes megnézni, például az indie szerepjáték rendszerekről szólót.

Végül a podcast cikkemben említett Game Geeks azóta is fut. Kurt Wiegel rendszeresen előszed egy-egy játékot, és röviden bemutatja. Jogos kritika vele szemben, hogy csupa jót mond mindenről, én is futottam bele abba, hogy valamit nagyon ajánlott, ami aztán annyira nem is volt jó. De ezzel együtt jó tippeket ad arra, hogy milyen játékoknak érdemes jobban utánanézni.

Címkék: ajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://grpg.blog.hu/api/trackback/id/tr335034206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2013.02.14. 21:54:33

A G&S féle Tabletop cool, A munchkin bemutató frenetikus volt. :)
süti beállítások módosítása