sylvanian rpg.jpg

Címkék

NPC és GM megközelítésmódok

2013.06.27. 17:11 | Guild | Szólj hozzá!

Rob Donoghue blogja egy ideje átköltözött az Evil Hat oldalára, és az új helyen megújult lelkesedéssel önti ránk különböző nem túl részletesen kidolgozott, de mindenképpen elgondolkozató ötleteit.

Jelen esetben a mesélő lehetséges megközelítésmódjain gondolkozott, amivel hozzáálhat egy szituációhoz vagy egy játékos karakter cselekedeteihez.

Először az NPC-k a nem játékos karakterek szempontjából nézte a dolgot. Minden karakternek lehetnek alapvető megközelítésmódjai, amivel egy problémához hozzááll. Például egy főgonosznak lehetnek ezek: csicskák alkalmazása, kütyük használata, kárörvendés. Ezzel megalapoztuk, mit is csinál a karakter, ha helyzet van. Persze ezek csak a kiindulópontok, a megvalósítás sokféle lehet. Azzal, hogy az NPC-k esetében megközelítésmódokban gondolkozunk, arra koncentrálunk, ami valóban megjelentik a játékosoknak, amit akciói során megmutat magából az NPC.

Ettől eltérnek a GM vagyis a mesélő megközelítésmódjai. Itt inkább az a kérdés, hogy mik a mesélő szándékai, milyen következményt vár ezektől.

A mesélő alapvető megközelítésmódjai:

  • sérülés okozás - ez elég egyértelmű (lehet harci, de lehet tágabb értelemben is)
  • félrevezetés - hamis információk adása
  • lopás - megfosztás tárgytól vagy erőforrástól (fegyverek, szövettségesek, stb.)
  • megtéveztés - rossz hírbe hozni a karaktereket
  • késleltetés - időveszteség okozása
  • fokozás - a probléma súlyosbítása

A megakasztás, vagyis a játékosok elbuktatása szándékosan nincs köztük, mert ezt Rob roppant unalmas eredménynek tartja.

Egy következő bejegyzésben még hozzáfűz ehhez pár megjegyzést. Ez a lista nem a mesélő teljes repertoárja, inkább valami olyasmire a válasz, hogy mit tehet a mesélő, ha a játékos elront egy dobást. Kifejezetten konfliktusok esetén használható, és ebben tér el az Apocalypse World (és a többi ... World) játék lépéseitől. Nem egy proaktív, hanem egy reaktív eszköz, vagyis a játékosok akcióira reagálhat vele a mesélő.

Címkék: elmélet

A bejegyzés trackback címe:

https://grpg.blog.hu/api/trackback/id/tr915380551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása