sylvanian rpg.jpg

Címkék

Tömegfinanszírozás

2011.12.15. 16:25 | Guild | 1 komment

Az asztali szerepjátékok aranykora már rég elmúlt, de jó esély van arra, hogy réteg hobbiként továbbéljen. A szerepjáték kiadás manapság már nem akkora vállalkozás, köszönhetően elsősorban az elektronikus könyveknek. Azonban egy színvonalas elektronikus kiadvány megjelentetése sem filléres mulatság, és sokan szeretnék papíron is látni fejlesztésük eredményét. És itt jön a képbe a crowd funding, vagyis a sok kis befizetésből finanszírozott kiadás.

Persze a technika nem új, politikai kampányoktól Nemzeti Színház építésig sok mindent próbáltak meg nagyszámú kis adományból megvalósítani. Az újdonságot az interenetes megoldás jelenti. Több olyan oldal van, ahol pénzt lehet gyűjteni ötletek megvalósításához, de a legfontosabb (legalább is szerepjátékos körökben) a Kickstarter.

Ha valaki mondjuk egy szerepjáték kiadványt akar megjelentetni, és nincs rá pénze, akkor elindíthat egy Kickstarter projektet, és pénzt gyűjthet a megvalósításhoz. Ha sok embernek felkelti az érdeklődését az ötlet, akkor az általuk felajánlott pénzekből összejöhet a szükséges összeg.

A dolog előnye, hogy nem egy kiadót, hanem a rajongókat kell meggyőzni a tervezett játék minőségéről. Ehhez a lelkesítő leírások mellett videót is szoktak készíteni. Ezen kívül bizonyos adományok a kezdeményező által meghatározott jutalommal járhatnak. Szerepjátékoknál általában a pdf vagy a nyomtatott változat elküldése, valamilyen a játékhoz kapcsolódó tárgy (pl. eredeti grafika) vagy a szerző személyes mesélése az ajándék.

Az Open Design közösség például a legutolsó Pathfinder kalandját a Kickstarteren finanszírozta, aminek az oldala itt nézhető meg. A minimum támogatás 1$; 5$-tól elküldik a borító digitális változatát; 10$-tól a pdf változatot; 25$-tól ezen kívül hozzáférést adnak a zárt fejlesztői fórumhoz; 50$-tól elküldik a nyomtatott változatot; 75$-tól javasolni lehet új felszereléseket vagy varázslatokat a játékba, amik közül a legjobbak bekerülnek és az illető neve is a szerzők közé; szintén 75$-tól 5 példányt küldenek a könyvből; 85$-tól ugyanezt dedikálva; 100$-tól már NJK és kaland javasolható; 150$-tól az adományozó arca megjelenik egy illusztráción; 250$-tól egy limitált, dedikált keménykötéses könyv jár, és egy mesélés a Paizocon fesztiválon; 500$-tól pedig személyes oktatás a szezőktől, az illető mint NJK karakterként bele lesz írva a kalandba, egy saját szigetet vagy kalandot írhat a könyvbe, 2 illusztrációban is megrajzolják, és még sok más. És igen, vannak emberek akik ennyit hajlandóak kifizetni. A legdrágább ajándékokat már mind elvitték.

A Kickstarter legnagyobb előnye talán az, hogy ha nem jön össze a pénz egy projektre, akkor senki nem fizet semmit. Minden projektnél meg kell határozni egy minimum összeget és egy határidőt. Ha nem jön össze a pénz az adott időpontig, akkor a kezdeményezés csődöt mondott, és senkitől nem vonnak le semmit. Vagyis a felajánlás pillanatában még nem vonják le az adományozóktól a felajánlott összeget, hanem csak akkor, mikor lejár a határidő, és kiderült, hogy sikeres volt a projekt.

A fent említett kaland finanszírozásából a bejegyzés írásakor még hátra van pár nap, de már most többszörösen túlfinanszírozták a projektet. Természetesen ilyenkor a kezdeményezők jól járnak, és rajtuk áll mire költik a pénzt.

Szerepjáték könyveknél ez a finanszírozási forma olyan, mintha előre kifizetné valaki a könyvet. Most odaadja a pénzt, hogy megjelenhessen a játék, amire vágyik. Ezzel a kiadó és az olvasó is jól jár. Ha valaki anyagilag megengedheti, nézzen szét a Kickstarter vagy más crowd funding oldal projektjei között, és támogassa a jó ötleteket.

Bár vannak akik nem annyira örülnek a szerepjáték kiadást könnyítő dolgoknak. Ezen a blogon legalábbis arra biztatnak mindenkit, hogy NE gondolkozzon szerepjáték kiadásban. Mert már túl sok játék van a piacon. Mondjuk ez Magyarországra biztosan nem áll.

Címkék: ajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://grpg.blog.hu/api/trackback/id/tr213466367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2011.12.16. 22:14:49

A Your Business Sucks blog szerzőinek nem az a fő bajuk, hogy túl sok játék van a piacon, hanem hogy túl sok nekik nem tetsző játék van a piacon. Lényeges különbség. Javasolt megoldásuk pedig az, hogy a nekik nem tetsző játékosok és játékok tűnjenek el a hobbiból. Amire szerintem egy kézenfekvő válasz van: "Tessék, fáradj előre."

A Kickstartert egyébként én is kiváló ötletnek tartom; a jelentős illusztrációs büdzsével rendelkező, vagy komoly munkaráfordítást igénylő projekteknél valóban ez lehet a jövő egyik megoldása. (A másik, a legsikeresebb játékoknál, az előfizetés - DDI, Pathfinder-ciklusok).
süti beállítások módosítása