sylvanian rpg.jpg

Címkék

Gyerekjáték

2011.12.01. 13:50 | Guild | 1 komment

Teach your Kids to Game

Most vol a tanítsd meg a gyereked játszani hét a DriveThruRPGnél, ahol gyerekek által (is) játszható szerepjátékokat ajánlanak, némelyiket jelentős árengedménnyel. Ennek kapcsán Chatty DM írt egy hosszabb bejegyzést a saját tapasztalatairól.

Én nemrégiben kezdtem el mesélni a gyerekeimnek. Mivel a mi lakásunkban játszunk, a legnagyobb lányom már jóideje figyelte, hogy mit is csinálunk, és sikerült rábeszélnie, hogy meséljek neki. Mivel a barátaimmal szeretett volna együtt játszani, az egyik heti játékalkalom elé iktattam be egy rövid játékot.

A kifejezetten gyerekeknek szóló játékok közül olyanokat ismertem meg, amik a D&D szabályokat próbálják leegyszerűsíteni annyira, hogy egy kisgyerek is megyértse (pl. ilyen az rpgKids). Könnyű és átlátható szabályok, és kevés számolás jellemzi ezeket a szerepjátékokat, de a lényeg ugyanúgy a harcossal / varázslóval / pappal / tolvajjal folytatott harc mint a D&D esetében.

Először megpróbáltam az általunk játszott Savage Worlds szabályokat hasonló módon leegyszerűsíteni, de gyorsan rá kellett jönnöm, hogy ezzel túl szűk keretek közé szorítanám lányom szárnyaló fantáziáját. Ezért inkább gyorsan összedobtam egy nagyon laza rendszert, amiben alig vannak megkötések.

Karakteralkotás

Bármilyen karakterrel lehet lenni. Mi kotlovaggal, kothercegnővel és kotfalusilánnyal játszottunk, akik tulajdonképpen lego tyúkok voltak, akik kecskén illetve disznón lovagoltak. Hozzájuk csatlakoztak még más karakterek, például egy fácánvadorzó.

Minden karakter négy dolgot határozhat meg, ami különleges képessége, vagy különlegesen jó benne. Ez lehet bármilyen fegyverhasználat (pl. a kotlovag kardozni tud), képesség (pl. repülés), általános tulajdonság (pl. ügyes), speciális tudás (pl. tojásokat tud kilőni) vagy akár varázslás is (pl. búzamaggá változtatja az ellenfelet). A mesélőre van bízva mit enged meg. Érdemes "támadó" vagyis másoknak ártó, és "védekező" vagyis mások támadásnak elkerülésére való képességeket is felvenni.

A négy választott képességet sorrendbe kell állítani, mindegyikhez tartozik egy kocka. A legfontosabbhoz d12, és utána sorba d10, d8 és d6. Ezzel a kockával kell dobni a képesség használatakor.

Ezen kívül a karaktereknek meg lehet határozni néhány fontosabb felszerelést, hátast, barátot, lakhelyet, ilyesmit. Érdemes lerajzoltatni a gyerekekkel a dolgokat.

Harc

A gyerekek szeretik a sikerélményt, ezért inkább nekik kell kedvezni a harcban. Ők kezdhetik a csatát, és bármilyen elborult ötletük működhet, amit csak kitalálnak. A csatában felváltva jönnek a játékosok és az ellenfelek olyan sorrendben ahogy az asztalnál ülnek, vagy ahogy tetszik. Minden támadásnál a támadó dob a támadásra használt képesség kockájával, vagy d4-el ha olyan dolgot csinál, amit egyik képességhez sem lehet besorolni. A védekező dobhat a védekezésre használt képességével, vagy d6-al ha nincs ilyen. Ha a támadó nagyobbat dob mint a védekező, akkor sikerült a támadás. A fontos karaktereknek 3 élete van, vagyis ennyi sikeres támadás kell a legyőzésükhöz, de a mesélő ezt különleges támadásoknál felülírhatja. A lényeg, hogy gyorsan pörögjön a játék, jó ötletek szülessenek, és nem szabad törődni olyan dolgokkal mint a realitás vagy a szabályosság.

Történet

Érdemes az ismert mese motívumokat felhasználni, és egy-két érdekes csavarral feldobni a dolgot. A gyerekeknek általában nagyon jó a fantáziájuk, ezért érdemes odafigyelni rájuk, és az ő ötleteikre építeni. Kerülni kell azt, hogy szimplán nemet mondjuk valamilyen ötletükre, inkább kérdésekkel kell rávezetni őket, hogy kifejtsék hogy is gondolták pontosan a megvalósítást. Ha van igény a fejlődésre, akkor az alkalmak végén egy tulajdonság növelhető egy magasabb kockára (pl. d8-ról d10-re), vagy egy új tulajdonság vehető fel d6-os szinten.

Tapasztalat

A 6 éves lányom (aki amúgy is türelmetlen típus) hamar beleúnt a játékba, de a 8 éves nagyon élvezte, és nehéz volt ágyba parancsolni, hogy végre elkezdhessük a felnőtt játékot.

Címkék: gyakorlat

A bejegyzés trackback címe:

https://grpg.blog.hu/api/trackback/id/tr713411305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

auer · http://koronus.blogspot.com/ 2011.12.03. 20:12:59

Ötletes.
Ezen kívül konkrét játékra sort került a felnőtt társasággal? Ott hogy ment neki?

//Egyik játékostársamnak volt 6-8 éves húga ott felmerült h játszana, de aztán elhalt a dolog.
süti beállítások módosítása