sylvanian rpg.jpg

Címkék

Zanza

2011.10.10. 13:24 | Guild | Szólj hozzá!

Egy új szerepjátékrendszer megtanulása mindig nehéz folyamat. Végigolvasni és megérteni a szabályokat nem olyan bonyolult, de a gyakorlatban használni azokat már nem egyszerű. Gyakran kell fellapozni a szabálykönyvet, hogy megnézzük, egy-egy szabály pontosan mit is mond, a mesélő energiáit az viszi el, hogy megpróbálja felidézni a részleteket, és a sok odafigyelés ellenére, gyakran rosszul használja a csapat a szabályrendszert. Ezért írok magamnak minden szerepjátékhoz tömör összefoglalókat, amiket zanzáknak neveztem el.

A dolog nem sokban különbözik az egyetemen használt könyvek kijegyzetelésétől. A lényeg, hogy minden szabály leírásra kerüljön, de csak nagyon tömören. Érdemes egy jól szerkesztett formátumba, például fő- és al-pontokba rendezni a szabályokat. A harcnál például a kör egyes lépéseit (kezdeményezés, támadás, sebzés) követni, és a fő szabályok alá rendezni a speciális szabályokat (a támadás alá a lovasroham szabályát).

A cél, hogy a mesélő vagy a játékosok, akik már egyszer megismerték és megértették a szabályokat, könnyen követni tudják játék közben, hogy mit is kell csinálni. Lehetőleg egy lapon, jobb esetben egy oldalon, össze legyen foglalva minden szabály, amit egy területről, mondjuk a harcról vagy az utazásról tudni kell.

A szabályokhoz használt táblázatok is fel kell kerüljenek a lapra, de csak azok, amik tényleg kellenek. Például a harcnál a környezeti módosítók táblázata jó ha ott van, de mondjuk a fegyver tábla nem, mert a fegyver adatok úgyis ott vannak a karakterlapon.

A dolog nagyon hasonlít egy mesélői paravánra, de azzal ellentétben a szabályokra koncentrál, a szabályok teljességének összefoglalása a célja, és nem a különböző táblázatok egy helyre gyűjtése.

Az általam zanzásított szabályok közül az interneten vannak a Savage Worlds harc és jármű szabályai, valamint egy sor Ars Magica szabály.

Címkék: gyakorlat

A bejegyzés trackback címe:

https://grpg.blog.hu/api/trackback/id/tr983284971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása