sylvanian rpg.jpg

Címkék

Pathfinder a topon

2011.08.24. 12:21 | Guild | 2 komment

Tavasszal az első negyedéves ICv2 szerpjáték eladási toplista kapcsán még azt írtam, hogy a D&D szilárdan őrzi a vezető helyét. A második negyedévben erre rácáfolva helycsere történt az élen.

1
Pathfinder
Paizo Publishing

2
Dungeons & Dragons
Wizards of the Coast

3
Dark Heresy/Rogue Trader/Deathwatch
Fantasy Flight Games

4
Dragon Age
Green Ronin Publishing

5
Shadowrun
Catalyst Game Labs

Úgy tűnik, hogy a rajongók inkább ragaszkodnak a 3-ik kiadáshoz, és nem váltanak a 4-re. De benne van az is, hogy míg a WotC egy nagyvállalat módjára szerencsétlenkedik a különböző ötletekkel, addig a Paizo nagyon rugalmasan alkalmazkodik a rajongói elvárásaihoz. Ezt támasztja alá az idei ENnie díjözön is.

A WH40000 sorozat jól tartja dobogós helyét, a Dragon Age népszerűsége is töretlen, és érdekes, hogy az új Shadowrun megint bekerült az ötös listára.

A bejegyzés trackback címe:

https://grpg.blog.hu/api/trackback/id/tr683175738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2011.08.27. 10:16:23

Nekem a PAthfinder is DnD-nek tűnik.

Guild 2011.08.27. 21:18:03

@Nűnű: Igen, a Pathfinder gyakorlatilag a D&D 3.6 kiadása. Az az érdekes, hogy a D&D játékosok jó része nem váltott az új hivatalos kiadásra, hanem ragaszkodott a 3.x kiadáshoz. A Paizo nagyon jó érzékkel használta ki a helyzetet, és a minőségi kiadványokkal, meg a jó rajongói kapcsolatokkal mostanra sikerült beelőznie a hivatalos kiadást.
Az, hogy ez így alakulhatott két fontos oka van. Az egyik a D&D 3. kiadásánál kiadott Open Gaming License, ami lehetővé tette olyan másolatok létrejöttét mint a Pathfinder vagy a Kard és Mágia. A másik, hogy a 4. kiadás sokkal jobban eltér a korábbitól, mint a korábbi kiadás váltásoknál, nem volt meg az olyasmi csak jobb érzés.
Erről egyébként Ryan Dancey az OGL kitalálója beszél egy mostani interjúban:
www.feartheboot.com/ftb/index.php/archives/2246
süti beállítások módosítása