sylvanian rpg.jpg

Címkék

GameScience

2011.02.23. 21:49 | Guild | Szólj hozzá!

Folytatva kockaimádóknak szóló sorozatomat, most a Q-Workshoppal teljesen ellentétes filozófiájú GameScience kockáit mutatom be. Ezek a készletek nem a gyűjtőszenvedély rabjainak, hanem a perfekcionistáknak jelentenek kielégülést.

Míg a Q-Worshop egy viszonylag új vállalkozás, ami a kockák szépségével próbálja megfogni a vásárlókat, addig a GameScience a szerepjáték kezdetei óta jelen van, és a kockák precizitásával hódít. A lehető legjobb alapanyagokból dolgoznak, de kockáik ezzel együtt nem a legszebbek. Sokszor karcosak és mindegyiken látható a készítéskor ott maradt sorja. Ahhoz, hogy megértsük, miért jobbak ezek a kockák a többinél, egy kicsit meg kell ismerni a kockagyártás folyamatát.

A kockákat műanyagból fröccsöntik. A fröccsöntés után a gyártók először egy forgató géppel lecsiszolják a kockákról a sorját és más egyenetlenségeket, utána belemerítik egy festékes vödörbe, majd száradás után ismét lecsiszolják, hogy a felületről lekerüljön a festék, és a csak a számok mélyedéseiben maradjon meg. A gyártás során tehát többször csiszolják át a kockákat, hogy szép sima legyen a felületük, és könnyen megoldható legyen a festés. A csiszolások azonban nem egyenletesen történnek, vagyis ezzel módosítják a kockák alakját, és elkoptatják a kockák éleit. Az így készített dobókockák tehát nem teljesen szabályosak, bizonyos méreteik jelentősen eltérhetnek, ezért nem azonos eséllyel dobják az egyes értékeket. (Íme a tudományos magyarázat a kicsit és nagyot dobó kockák létére.)

A GameScience ezzel szemben nem csiszolja a kockákat. Az alap készletek sorjásan és festetlenül vásárolhatók meg. A használatba vétel előtt tehát elő kell még készíteni a kockákat, le kell szedni a sorját, és ki kell festeni a számokat. A rajongók különböző módszereket dolgoztak ki a kockák festésére, mint a festés és törlés, a zsírkrétázás és törlés és a vékony filctollal kihúzás. Nekem a filctollas módszer tökéletesen bevált, bár ha elrontod, kénytelen vagy alkohollal letörölni az egészet, és újra kezdeni a színezést. Aki nem akar ilyennel foglalkozni, az természetesen beszerezhet, mások által kézzel festet kockákat is, kissé magasabb áron. A GameScience kockák tehát megtartják szabályos alakjukat, a kockák élei a kaszinókban megkövetelt szabályoknak megfelelően élesek, és közel azonos eséllyel dobnak ki minden értéket.

Angolul tudóknak ajánlom mindezt a gyártó saját előadásában itt és itt.

A GameScience kockák egy kicsit nehezen beszerezhetőek. Én a legolcsóbban Angliából a The Dice Shop Onlineról tudtam rendelni.

Címkék: kockák

A bejegyzés trackback címe:

https://grpg.blog.hu/api/trackback/id/tr22686235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása